Kebaikan CoQ10 untuk kesihatan jantung dan darah tinggi. | GC Tea Penawar Kencing Manis

HOTLINE 017-5710071

Kebaikan CoQ10 untuk kesihatan jantung dan darah tinggi.

18 April 2011,1:00 PM

Lebih 17.2 juta manusia meninggal dunia setiap tahun akibat penyakit kardiovaskular, dengan itu menjadikannya penyebab utama kematian di seluruh dunia.

Semakin Meningkat di Malaysia

Penyakit tekanan darah tinggi semakin meningkat di Malaysia sepanjang 10 tahun kebelakangan ini dan kini membabitkan kira-kira 4.8 juta rakyat Malaysia. Kira-kira 43% rakyat Malaysia yang berumur melebihi 30 tahun menderita penyakit kronik ini, iaitu peningkatan daripada 33% yang direkodkan pada tahun 1996.

Di Malaysia, penyakit jantung dan penyakit yang berkaitan peredaran pulmonari merupakan penyebab utama kematian di hospital-hospital kerajaan. Negara ini kehilangan beribu-ribu orang yang masih dalam lingkungan umur produktif setiap tahun akibat diserang oleh penyakit-penyakit kardiovaskular.
Bagaimana Mengawal Tekanan Darah

Pemeriksaan tekanan darah secara kerap di rumah untuk sentiasa mengamati paras tekanan darah kita.

Mereka yang mengambil ubat anti hipertensi hendaklah terus mengambilnya setiap hari dan jangan lupakan ia atau berhenti mengambilnya tanpa terlebih dahulu meminta nasihat doktor.

Cara Mengelak Serangan Darah Tinggi
 • Jangan merokok.
 • Kekalkan berat badan yang sihat.
 • Bersenam secara kerap.
 • Semua orang dewasa yang sihat dalam lingkungan umur 18-65 tahun seharusnya mendapat  sekurang-kurangnya 30 minit kegiatan senaman yang sederhana 5 hari seminggu.
 • Makan makanan yang sihat
 • Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran yang segar
 • Kurangkan pengambilan garam.
 • Kurangkan makanan bergoreng; pilihlah makanan yang dikukus, panggang atau dibakar.
 • Kurangkan pengambilan makanan yang sarat dengan kolesterol.
 • Ambillah suplemen Koenzim Q10 (CoQ10).
Apa Itu CoQ10?


Koenzim Q10 (CoQ10) ialah sejenis jisim yang menyerupai vitamin dijumpai di dalam setiap sel dalam badan manusia. CoQ10 adalah perlu untuk mengeluarkan tenaga di peringkat selular. Para saintis mendapati jantung kita mengandungi 10 kali lebih banyak CoQ10 berbanding mana-mana organ lain dalam badan. Ini kerana jantung kita adalah organ yang paling kuat bekerja sebab ia berdegup kira-kira 100,000 kali sehari. Tidak ada satu degupan pun boleh berlaku tanpa wujudnya tenaga.


Menjana tenaga yang banyak tidak menjadi masalah semasa kita masih muda. Badan dapat mengeluarkan semua CoQ10 yang diperlukan oleh jantung, tetapi apabila kita semakin tua, badan akan mengeluarkan semakin sedikit CoQ10. Pada peringkat umur 50-an atau 60-an, jantung kita akan mengalami kebuluran tenaga. Sebaik sahaja keadaan ini berlaku, jantung tidak lagi mampu bekerja dengan cekap serta tidak berupaya untuk menyampaikan semua oksigen dan nutrien yang diperlukan oleh organ dan tisu di seluruh badan. Akibatnya, kita akan berasa letih dan tidak bermaya.

Kebaikan CoQ10 Untuk Kesihatan Jantung


Banyak penyelidikan telah dilakukan terhadap CoQ10 tetapi hasil yang paling menarik ialah yang dicapai dalam bidang kardiologi.


Pada tahun 1972, Dr. Karl Folkers (dikenali sebagai 'Bapa CoQ10' kerana kajian mendalam beliau mengenai CoQ10) dan Dr. Gian Paolo Littarru membuktikan mereka yang menghidapi penyakit jantung seringkali adalah mereka yang juga kekurangan CoQ10. Paras kekurangan CoQ10 telah pun dimantapkan dengan amat jelas dalam kes-kes kegagalan jantung kongestif dan kardiomayopati (otot jantung yang berpenyakit) yang merupakan penyakit yang melibatkan otot jantung itu sendiri.


Apabila otot jantung lemah, ia tidak dapat mengepam semua darah yang diterima daripada badan. Juga, apabila otot jantung itu lemah, ia memerlukan lebih banyak jumlah nutrien yang mesti disalurkan ke sel-sel jantung supaya ia dapat mencipta tenaga. Salah satu nutrien yang paling penting ialah CoQ10. Dengan mengambil suplemen CoQ10, maka otot jantung yang lemah itu dengan mudahnya dapat menambah semula simpanan CoQ10-nya. Ini membolehkan otot jantung menjana lebih banyak tenaga dengan itu memperbaiki keadaannya yang lemah itu.

Rawatan Berkesan


Koenzim CoQ10 merupakan suatu rawatan yang berkesan bagi mereka yang mengalami tekanan darah tinggi, menurut satu ujian klinikal yang diterbitkan dalam majalah Southern Medical Journal (2001; 94:112-7).


Mengikut kata Dr. Peter H Langsjoen, M.D., F.A.C.C. (doktor, ahli biokimia dan penyelidik), "Dari pengalaman klinikal saya, kekurangan CoQ10 adalah penyebab kepada kekakuan otot jantung, yang akan menyebabkan badan bertindak balas dengan adrenalin. Dan seterusnya akan menyebabkan tekanan darah tinggi".


Terdapat beberapa penyelidikan berkaitan CoQ10 dan semuanya menunjukkan peningkatan fungsi otot jantung dan lama kelamaan menurunkan tekanan darah.


nak kurus!nak kurus!nak kurus!Manfaat daripada CoQ10 untuk jantung kini merupakan suatu fakta yang telah pun diterima ramai di kalangan para doktor pada hari ini. Banyak kajian menunjukkan kebaikan yang konsisten dalam kefungsian jantung di kalangan para pesakit yang mengambil CoQ10. Adalah penting kita menyedari bahawa CoQ10 itu digunakan untuk menyokong rawatan-rawatan tradisi dan bukan sebagai penggantinya.

Sebahagian maklumat adalah dari www.sihatselalu.com.my

6 comments:

 1. Salam.. nice blog.

  yess!! CoQ10 ni memang penting!! siti nurhaliza pun makan supplement ni..

  salam singgah ke blog saya..

  TQ.

  ReplyDelete
 2. Dato' siti pun amalkan ke? Jai bab merokok memang kuat, sehari 2 kotak dunhill.. Nak brenti, ssh beb.. Semangat tu x kuat..

  ReplyDelete
 3. mak iaa bro jai.. 2 kotak sehari kau balun..adoi2x...

  ReplyDelete
 4. Faktanya dengan bertambahnya pesakit darah tinggi akan menyumbang kepada meningkatnya pesakit buah pinggang.

  Ini kerana antara sebab berlakunya kerosakan buah pinggang disebabkan oleh tekanan darah tinggi.

  ReplyDelete
 5. madammondoq: thanks coz sudi jengah ke sini. memang ramai dah tau n sedar kepentingan CoQ10 ni.

  kidney expert: setuju sangat dengan pendapat bro

  ReplyDelete
 6. decrewz: mak ai bro, samapi 2 kotak. kene kurangkan pelan-pelan tu bro. bukan apa, demi kesihatan. hehehe

  ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails

GC Tea Penawar Kencing Manis Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign