Tips Diet-mengapa tak boleh makan buah ketika diet sd2? | GC Tea Penawar Kencing Manis

HOTLINE 017-5710071

Tips Diet-mengapa tak boleh makan buah ketika diet sd2?

03 March 2011,4:15 PM

Terdapat beberapa pendapat yang berbeza-beza berkenaan dengan konsep makan buah-buahan semasa melakukan diet SD2. Masih ada yang mengatakan boleh makan buah-buahan tertentu dan tidak boleh memakan buah-buahan yang lain. Oleh yang demikian pengamal SD2 sendiri mesti faham kenapa sebenarnya kita tidak digalakkan untuk memakan buah-buahan tersebut.

Walaupun kebanyakan buah-buahan adalah didalam kategori karbohidrat yang baik, namun begitu buah-buahan adalah makanan yang mengandungi kandungan gula terbanyak dibandingkan dengan semua jenis makanan yang lain dan ini akan menghalang penurunan berat badan dan pembakaran lemak.

Didalam fasa penurunan berat badan, karbohidrat yang boleh diambil hanyalah diantara 20 – 35 gram sehari untuk badan kita supaya masih boleh membakar lemak dibadan. Karbohidrat didalam buah-buahan adalah terlalu tinggi untuk tahap yang dibenarkan ini.

>>> NEW - Shape Up (makan nasi pun boleh kurus)




Mari kita lihat secara secara terperinci kandungan karbohidrat didalam beberapa jenis buah-buahan sebagai contoh:-

Jenis Buah Hidangan Kandungan Karbohidrat (gram)

Apple Hijau 1 (sederhana) 9.1 g
Apple Merah 1 (kecil) 13.1 g
Pisang 1 (keci) 22.9 g
Jambu (Guava) 1 (kecil) 20 g
Oren 1 (kecil) 10.4 g
Starfruit 1 (kecil) 10 g
Durian 1 (ulas) 27.9 g
Rambutan 4 – 5 (biji) 13.9 g
Anggur 8 (biji) 16.3 g
Betik 1 potong (kecil) 7.1 g
Tembikai 1 potong (kecil) 6 g
Avocado 1 (sederhana) 0.5 g

Source: New Image - Rapid Weight Loss Made Easy

Jika anda yakin bahawa buah-buahan yang anda makan tidak melebihi 35 gram sehari seperti memakan buah avocado, maka anda boleh makan buah-buahan tersebut. Jika tidak, adalah lebih selamat jika anda tidak menyentuh buahan-buahan tersebut untuk menjamin bahawa anda masih boleh membakar lemak tersimpan. Anda harus bertanggungjawab tentang apa yang anda makan dan tidak hanya mengambil cadangan atau pendapat tertentu tanpa memahami sebab yang sebenar.

Apabila anda telah faham akan konsep ini maka anda sudah boleh pula mengkaji akan sayur-sayuran dan banyak manakah yang anda boleh makan sehari. Sila lihat dan fahamkan akan kandungan karbohidrat sayur-sayuran dibawah dan buatlah keputusan anda sendiri daripada maklumat tersebut.

Vegetables (serving size) Carbs (g)
Peas, green, cooked (1 cup) 25g
Peppers, green (1 cup)10g
Pumpkin, cooked, mashed (1 cup)12g
Radishes, raw (1 cup) 4g
Spinach, cooked (1 cup) 7g
Squash, zucchini, cooked (1 cup) 8g
Squash, winter, acorn, cooked (1 cup) 30g
Succotash, cooked (1 cup) 47g
Sweet potato, baked w/skin (large) 44g
Tomatoes, raw (1 cup) 8g
Turnip, cooked, mashed (1 cup) 11g

Source: http://www.annecollins.com/dietary-carbs/carbs-in-veggies.htm



Glucos Cut Tea berfungsi untuk menurunkan kandungan gula dalam darah (kencing manis) dan menurunkan berat badan secara santai. Untuk maklumat lanjut tentang Glucos Cut Tea boleh lihat sini --> Glucos Cut teh sekat gula



Nano Centa adalah minuman kesihatan dan kecantikan PERTAMA di Malaysia berasaskan yogurt. Baik untuk kecantikan kulit wajah, jerawat, jeragat. Ia juga baik untuk masalah gout, tiroid dan Cyst. Untuk maklumat lanjut tentang Nano Centa boleh lihat sini --> Nano Centa


Nano Men 18 merupakan minuman kesihatan dalaman lelaki. Nano Men 18 mengandungi Tongkat Ali, Catuaba, Ginseng dan lain-lain herba untuk kesihatan lelaki. Untuk maklumat lanjut tentang Nano Men 18 boleh lihat sini --> Nano Men 18


Nas Health & Wellness
PowerRichClub
010-2364166

4 comments:

  1. Hebat juga pakai blogspot ni berbanding dengan WP.Ini lawatan saya yang pertama. Kalau nak makan kena singgah sini. Check dulu sama ada sesuai ke tidak....hehe

    ReplyDelete
  2. la.. patut la berat badan saya tak turun2.. nasib baik tadi siap makan tomyam lagi dgn telur dadar dgn ABC. nyaman betul makan banyak ni. kalau makan buah pun xturun jugak haha

    http://azzaazman.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. annuar:blog biasa-biasa je. terima kasih kerana sudi singgah sini.

    farah nadia:minuman manis seperti ABC juga menganggu penurunan berat badan.

    maza:yup.hehehe

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails

GC Tea Penawar Kencing Manis Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign